Ekskurzije i izleti

Upoznajte našu prelijepu okolinu

Boravak u Mostaru će vam biti ljepši uz razgled grada Mostara i okoline sa našim profesionalnim vodičima. Turistička agencija ALMIRA osnovana je 2003. godine i u sklopu svog programa nudi: Usluge profesionalnih turističkih vodiča za Mostar i okolinu, izlete, transfere iz zračnih luka Split, Dubrovnik, Sarajevo do hotela i nazad, usluge Rent-a-cara.

 • Mostar

  Profesionalni vodič će Vas upoznati sa historijom najljepšeg grada, grada Mostara. Tu je i zaustavljanje ispred Krive ćuprije, ispred Hamama, Džamije Tabačice u Priječkoj čaršiji. Nastavlja se šetnjom do Starog mosta koji je uvršten 2005. godine na UNESCO-vu listu kulturne baštine, zajedno sa svojim, Kulama, Čardakom, Priječkom čaršijom i Kujundžilukom. Šetnjom se širi miris ćevapčića, pečeni na tradicionalan način, miris somuna, čuje se žubor rijeke Neretve i cvrkut ptica. Krovovi kuća izazivaju posebnu pažnju, prekriveni su teškim blokovima kamena, što je dobra zaštita od vjetra a pendžeri i vrata dobro zaštićeni baš kao u onom davnom vremenu. Prolazimo i divimo se neimaru Hajrudinu – graditelju Starog mosta, malim dućanima punim suvenira, ulazimo u Džamiju, Muzej i kuću iz turskog perioda.
  Sve na jednom mjestu u Starom gradu uz obale ljepotice rijeke Neretve.

 • Blagaj

  Mjesto blago, tiho, nedaleko od Mostara. U njega se dolazi zbog očararavajuće prirode, prelijepe rijeke Bune, posjete kući DERVIŠA-TEKIJE koja je sagrađena u 15. vijeku za potrebe Derviškog reda. Avlija ove kuće ima divan pogled na rijeku BUNU, i uz žubor rijeke i cvrkut ptica nalazite odmor i smiraj uz hladnu limunadu i pravu bosansku kafu sa rahat lokumom. Izvorište rijeke Bune je jedno od najvećih i najljepših u Evropi.

  A mjesto priča svoju historiju, prije otomanskog perioda o Tvrđavi Herceg Stjepan Kosače, posljednjeg vladara Hercegovine. Tu je značajno spomenuti i, Stari grad iznad Blagaja, Stare kuće Velagića i Čolakovića, džamiju Sulejmana veličanstvenog, kao i Karađozbegov most.

 • Počitelj

  Grad Muzej pod otvorenim nebom. Dobio je ime po riječi počinak - što znaći odmor, jer su se tu odmarali putnici-trgovci, da bi nastavili put prema Bosni ili Dalmaciji. Grad predložen za UNESCO-vu listu kulturne baštine, zbog svoje arhitekture, koja datira iz otomanskog perioda. Tu možete posjetiti Hamam-Tursko kupatilo, Han-konačište, Medresa, Sahat kula, Hadži Alijina Džamija i prošetati se na Vrh Tvrđave iz 13. vijeka.